Wix vs WordPress: melyiket válassza 2022-ben?

 A webhelykészítők a webhelyek létrehozását és elindítását problémamentes és egyszerű folyamattá tették.

Ezenkívül, ha a lehetőségekről van szó, számos online webhely-készítő eszközt találhat az Ön számára. Természetesen könnyen összetéveszthető a sok lehetőség között. A legtöbbször azonban két név ismétlődően felmerül, amikor a webhelykészítőkről beszélünk: Wix és WordPress.

A döntés megkönnyítése érdekében összehasonlítottam és áttekintettem a Wix vs. A WordPress az ár, a szolgáltatások, a SEO, a blogolás, a támogatás és egyebek alapján.

Felelősség kizárása: Kérjük, vegye figyelembe, hogy az alábbi linkek némelyikéért díjmentesen kaphat partnervállalati kompenzációt, ha úgy dönt, hogy fizetős csomagot vásárol. Azonban ezek a legjobb eszközök, amelyeket megpróbáltam egy webhely elindításához és futtatásához. Társvállalati nyilatkozatomat az adatvédelmi szabályzatomban olvashatja.

Fogjunk hozzá.

Wix vs WordPress: teljes összehasonlítás

Mielőtt belemerülnék a Wix és a WordPress összehasonlításába, szakítok egy kis időt, hogy megismertessem Önt mindegyik alapjaival. Bár mindkettőt használhatja webhelyek létrehozására és karbantartására, vannak köztük sajátos különbségek, amelyekkel tisztában kell lennie.

Wix áttekintése

Amint azt már sokan tudjátok, a Wix egy minden az egyben webhely-készítő platform, amely biztosítja a legtöbb eszközt, amelyre egy webhely elindításához szüksége lesz. Mivel a Wix egyszerű fogd és vidd felületet használ, az eszköz használata nem igényel kódolási készségeket.

Wix kezdőlap

A Wix segítségével még a kezdők is könnyedén gondoskodhatnak a webhely létrehozásának minden aspektusáról, a webhely oldalainak létrehozásától a logisztikai részletekig, mint például a domain és a webtárhely. A Wix még átfogó tartalomkezelési lehetőségeket, e-kereskedelmi támogatást és gyors ügyfélszolgálatot is kínál.

A Wix használatának megkezdése meglehetősen egyszerű feladat – lépjen a hivatalos webhelyre, hozzon létre egy fiókot, és kezdje el az építést. A Wix számos csomagot kínál, köztük egy ingyeneset is, így nem kell attól tartanod, hogy lyukat raksz a zsebedben, ha csak egy próbaverziót szeretnél. Ráadásul a választott csomagtól függően még ingyenes tárhelyet és egyéni domaineket is kaphat.

A Wix platform másik nagy előnye, hogy a szabványos Editor mellett egy mesterséges intelligencia alapú webhelykészítő varázslót is kínál Wix ADI formájában. Ha pedig tapasztalt kódoló, akkor a Wix Corvid funkcióval hozzáférhet a platform API-jaihoz, és részletes testreszabásokat végezhet HTML és CSS használatával.

Általánosságban elmondható, hogy azoknak a kisvállalkozásoknak, amelyek egy webhelyet néhány óra alatt szeretnének elindítani, a Wix az egyik legjobb lehetőség. Gyors, intuitív és egyszerű kezelőfelülete, megfizethető árai és számos tervezési lehetősége a cégtulajdonosok és a tartalomkészítők kedvencévé tették.

A WordPress áttekintése

Ha az életkort is figyelembe vesszük, a WordPress a kettő közül a régebbi, és 2003 óta létezik (a Wix 2006-ban kezdte meg működését). A WordPress blogolási platformként indult, de végül elérte, hogy a világ egyik legjobb tartalomkezelő rendszerévé (CMS) váljon.

WordPress.org kezdőlap

Jelenleg az interneten található összes webhely több mint 35%-át a WordPress működteti. Ez a szám önmagában elég vonzóvá teszi az embert ahhoz, hogy megpróbálja. Amikor a WordPress-szel dolgozik, nem kell aggódnia a funkciók, témák vagy funkciók hiánya miatt.

Egy figyelmeztetés azonban itt: a WordPress jelenleg két változatban érhető el. Az első az eredeti és saját üzemeltetésű WordPress.org, amely egy CMS-szoftver, amelyet telepíteni kell a webszerverre. A szoftver nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy egy fillért sem kell érte fizetni, és a weboldal forráskódját is igény szerint módosíthatja.

A nyílt forráskódú természetének közvetlen eredményeként a saját üzemeltetésű WordPress.org-mal készült webhelyek nagymértékben testreszabhatók. Több témával, sablonnal és beépülő modullal szükség szerint bármilyen funkciót hozzáadhat webhelyéhez.

A második lehetőség a WordPress.com, amely a Wix-hez hasonló SaaS (Software-as-a-Service) platformot kínál. Ezzel a lehetőséggel egyszerű havidíj ellenében online előfizethet a szolgáltatásra, és gondoskodhat webfejlesztési igényeiről.

WordPress.com kezdőlap

A mai összehasonlítás kedvéért a Wixet szembeállítom a WordPress.org-mal, mivel az nagyobb rugalmasságot biztosít. És bár egy kicsit nehezebb megtanulni, ha egyszer elsajátította, az előnyök többek, mint az ember.

Hogyan történik a Wix és a WordPress mérése?

1. Könnyű használat

Az első és legfontosabb ok, amiért bárki úgy dönt, hogy Wix vagy WordPress használatával hoz létre webhelyet, a könnyű használat. Mindkét platform hatékony, de intuitív felületet kínál a webhelyek létrehozásához. A kettő között azonban jelentős különbségek vannak, amelyeket megvizsgálok.

Wix

A Wix egy WYSIWYG drag-and-drop szerkesztőt biztosít, amelynek használatához nincs szükség semmilyen kódolási tudásra. Egyszerűen áthúzhatja az elrendezési összetevőket a Wix Editor felületére, és szükség szerint testreszabhatja webhelyét. A szerkesztő különösen alkalmassá teszi kezdőknek, akik szeretnék elkészíteni első weboldalukat.

Míg a Wix Editor egy rendkívül egyszerűen használható lehetőség webhelyek létrehozására, van egy még gyorsabb módszer is. A Wix kínálja az ADI (Artificial Design Intelligence) funkciót, amely lehetővé teszi, hogy percek alatt létrehozzon egy webhelyet.

Csak válaszoljon néhány kérdésre, adjon meg részleteket vállalkozásáról és arról, hogy milyen webhelyet szeretne. Ha ezt sikeresen megtette, az ADI automatikusan létrehoz egy teljes webhelyet az Ön számára. A Wix ADI használatával a legegyszerűbb módja annak, hogy működőképes online áruházat hozzon létre, és minden működjön.

Wix ADI az oldalról

A fenti két lehetőségnél azonban korlátozott testreszabási lehetőségek állnak rendelkezésre. Tehát ha rendelkezik a szükséges technikai ismeretekkel, használhatja a Wix Corvid felületet, amely lehetővé teszi egy webhely forráskódjának közvetlen manipulálását. Így a saját webhelyén annyi részletes testreszabást kaphat, amennyit csak szeretne.

WordPress

A könnyű használhatóságból ítélve a WordPress tanulási görbéje meredekebb, mint a Wix. Mind a WordPress.org, mind a WordPress.com platformok téma-testreszabókkal és vizuális szerkesztőkkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a webhely módosítását, de a folyamat inkább a háttérrendszerre irányul.

Ennek eredményeként a WordPress használatakor szerkesztenie kell és módosítania kell a háttérprogramot. A WordPress azonban saját drag and drop felülettel, a Gutenberg szerkesztővel is rendelkezik, és kompatibilis más szerkesztőkkel, például a Visual Composerrel és az Elementorral.

A fenti funkciók ellenére azt tapasztaltam, hogy a WordPress-szel való előrelépés kissé megfélemlítőbb lehet, mint a Wix használata, különösen, ha a saját üzemeltetésű verziót használja. Míg a Wix minimalista felületet kínál a webhelykészítéshez, a WordPress szolgáltatásigényesebb, és a kezelés némi időt vehet igénybe.

Győztes: Wix

A fentiek áttekintése után azt hiszem, egyetértesz velem, amikor azt mondom, hogy a Wix minden platform előtt jár, ami a könnyű használatot illeti. A Wix segítségével bárki létrehozhat ingyenes (vagy fizetős) fiókot, és professzionális webhelyet indíthat el néhány óra alatt, mindezt anélkül, hogy egyetlen kódsort is írna. Természetesen a WordPress a második helyen áll kiváló testreszabásaival.

Próbáld ki a Wixet

2. Tervezési és testreszabási lehetőségek

A könnyű kezelhetőség után itt az ideje összehasonlítani az elrendezési és testreszabási lehetőségeket, és itt a Wix és a WordPress szinte egymás mellett halad. Egyszerűen fogalmazva, míg a Wix a témák és a testreszabások megfelelő részét kínálja, a WordPress témák végtelen testreszabási lehetőséget kínálnak.

Wix

A Wix lehetőségek széles választékát kínálja több mint 800 sablonnal, amelyek ingyenesek a Wix-csomaghoz. A Wix platformon kínált összes sablont professzionális tervezők hozták létre, és különféle kategóriákra vannak felosztva, például fényképezés, üzlet, nyitóoldal stb.

A Wix szerkesztővel testreszabhatja webhelye legtöbb aspektusát, beleértve a színeket, a betűtípusokat és az elrendezéseket. A sablonok könnyen telepíthetők és használhatók, és kihasználhatja a fogd és vidd felhasználói felület szerkesztő előnyeit, hogy pontosan megtudja, hogyan fog kinézni webhelye.

Ha Ön haladó felhasználó, sablonok szerkesztésével egyéni elemeket adhat webhelyéhez. Az egyetlen hátránya azonban az, hogy miután kiválasztott egy adott sablont/témát a Wixben, nem tudja megváltoztatni a webhely teljes megújítása nélkül.

Wix sablon oldal

WordPress

Ami a testreszabási és elrendezési lehetőségeket illeti, a WordPress több lehetőséget kínál, mint bármely más platform, beleértve a Wixet is. A WordPress lehetőséget ad egy egyedi, egyedi webhely létrehozására a WordPress által kínált több száz témával, amelyek bármilyen mértékben módosíthatók.

A WordPress által biztosított témák mellett több mint 5000 téma közül is válogathat, amelyek olyan harmadik felek webhelyein érhetők el, mint a ThemeForest, a Themify és a Woothemes. Ne feledje, hogy a WordPress.org maximális rugalmasságot kínál a téma testreszabása terén.

WordPress.org téma leltároldal

Most foglalkozzunk az ár szempontjával; A WordPress prémium és ingyenes témákkal is rendelkezik, attól függően, hogy melyik forrásból szerzi be. Az ingyenes témák nem mindig hiányoznak a kapacitásból, de ha részletes testreszabásokat és dedikált támogatást szeretne, azt javaslom, hogy használja az ellenőrzött forrásokból származó prémium témákat.

Egy másik lehetőség a WordPress.org használatakor, hogy felvesz egy WordPress fejlesztőt, aki egyéni témákat hoz létre az Ön számára. Természetesen ez egy drága lehetőség, de egyedi WordPress-webhelyet ad, amely tükrözi a márka etikáját.

Nyertes: WordPress

A WordPress élen jár a testreszabási lehetőségek terén. És bár a Wixet nem szabad leértékelni, természetesen nem kínál olyan részletes módosításokat, mint a WordPress webhelyeken.

Kezdje el a Bluehost for WordPress használatát

3. Alkalmazások és bővítmények

A beépülő modulok nagyszerű lehetőséget kínálnak webhelye funkcionalitásának javítására; Szerencsére a Wix és a WordPress is kiemelkedő ebben a tekintetben. A Wix App Market több mint 200 ingyenes és prémium alkalmazáshoz biztosít hozzáférést.

Ezeknek az alkalmazásoknak a webhelyéhez való hozzáadása mindössze néhány kattintás, és nagymértékben javíthatják a webhely funkcionalitását. Az e-kereskedelemtől a digitális marketing alkalmazásokig számtalan lehetőség közül választhat.

A legtöbb ilyen alkalmazást Wix fejlesztők hozták létre, míg másokat külső fejlesztők. Ezenkívül a Wix piacon elérhető összes alkalmazást ellenőrizte és jóváhagyta a Wix csapata, így nem kell aggódnia a webhelyével való kompatibilitás miatt.

A WordPress ezzel szemben több mint 50 000 WordPress-bővítményt kínál ingyenes és fizetős egyaránt. Ezenkívül, mivel a WordPress nyílt forráskódú rendszer, harmadik féltől származó beépülő modulokat is letölthet és integrálhat.

WordPress.org beépülő modulok oldala

Nem számít, milyen funkciókat talál ki, a WordPress valószínűleg rendelkezik hozzá egy beépülő modullal. A Google Analytics integrációjától egészen az olyan egyszerű dolgokig, mint a kapcsolatfelvételi űrlap létrehozása, létezik egy beépülő modul, amely ezt megteheti Ön helyett.

Ennek a hatalmas képességnek azonban van egy hátránya is: mivel a WordPress nyílt forráskódú, bárki létrehozhat bővítményeket a platformhoz. A beépülő modulok ilyen változatos forrásai a szabványosítás és a minőség-ellenőrzés hiányához vezetnek a biztonsági funkciók terén.

Nyertes: WordPress

Ha csak a számokra támaszkodik, a WordPress a hatalmas bővítménygyűjteményével messze megelőzi a Wixet. Mindazonáltal a Wix a legjobb választás az ellenőrzött alkalmazások gyűjteményével, ami a minőséget és a biztonságot illeti.

Bármelyiket is választja, érdemes figyelni a kiválasztott beépülő modulról szóló online véleményeket.

Kezdje el a Bluehost for WordPress használatát

4. Blogírási lehetőségek

A blogok ma az egyik legjövedelmezőbb digitális marketingeszköz. A legfrissebb becslések szerint a blogoló webhelyek 400%-kal előrébb helyezkednek el a keresőmotorok találatai között. Ezenkívül a rendszeresen blogoló vállalkozások több mint 95%-kal több visszamutató linket rögzítenek.

A fenti statisztikák elegendőek ahhoz, hogy bárkit arra csábítsanak, hogy blogolási lehetőségeket helyezzen el weboldalán. Tehát a blogolás előnyeinek kihasználásához válasszon egy olyan webhely-készítő eszközt, amely dedikált blogolási funkciókkal rendelkezik.

Ebben az értelemben a WordPress egyértelmű győztesként jön ki. Amikor a WordPress 2003-ban megkezdte működését, elsősorban blogolási platform volt. És bár a szolgáltatás azóta sokat fejlődött, nem csoda, hogy még mindig kiváló blogolási támogatással rendelkezik.

A WordPress a dobozból azonnal olyan blogolási funkciókat kínál, mint a kategóriák, címkék, RSS-hírcsatornák és megjegyzések. Még a láthatóság szabályozására is lehetősége van, amikor cikkei és oldalai közzétételéről van szó. Ezenkívül a dedikált Gutenberg-szerkesztővel gyönyörű blogbejegyzéseket hozhat létre drag and drop elemekkel.

Ehhez képest a Wix meglehetősen szabványos szolgáltatásokat kínál a blogíráshoz; több mint 50 blogsablonnal rendelkezik, amelyek megfelelnek a különböző iparágaknak és réseknek. A Wix segítségével gyorsan betöltheti a médiatartalmat a blogbejegyzéseibe, ütemezheti azok közzétételi idejét, és címkék és kategóriák szerint rendezheti őket.

A Wix blogszerkesztő a klasszikus WordPress-szerkesztőhöz hasonlóan néz ki és működik. Használatával megváltoztathatja blogbejegyzéseinek megjelenését, képeket és egyéb médiát, valamint videókat adhat hozzá. A Wix még egy ingyenes kép- és videógalériát is kínál, amelyet bejegyzésekben használhat fel.

Nyertes: WordPress

A WordPress a legjobb megoldás, ha blogírásról van szó. Olyan funkciókkal, mint a privát bejegyzések, natív megjegyzések és dedikált témák, tökéletes egy teljes bloghoz. Ezzel szemben a Wix funkciói többnyire alapszintűek, ha blogírásról van szó, bár szerintem ez is elég ahhoz, hogy a kezdők is elvégezzék a dolgukat.

Kezdje el a Bluehost for WordPress használatát

5. E-kereskedelmi funkciók

Hacsak nem hoz létre egy csak blogot tartalmazó webhelyet, vállalkozásának e-kereskedelmi funkciókat kell tartalmaznia webhelyén. Ebben az értelemben mind a Wix, mind a WordPress egyedülálló képességekkel rendelkezik, amelyeket mindenkinek kínálhat. egyedi képességek, amelyek vonzzák és lehetővé teszik.

Ha termékeket és szolgáltatásokat szeretne online értékesíteni a Wix-en, frissítenie kell valamelyik fizetős e-kereskedelmi csomagra. Ezek a tervek olyan dedikált e-kereskedelmi lehetőségeket tartalmaznak, mint például a szállítási lehetőségek, az elhagyott kosár helyreállítása, és akár több pénznemben történő online fizetés is. Abban az esetben, ha Ön egy nagy cég, akkor válasszon vállalati szintű terveket.

Miután kiválasztotta a vállalkozásának leginkább megfelelő tervet, választhat a számos rendelkezésre álló e-kereskedelmi sablon közül, testreszabhatja az elrendezést, és beállíthatja a fizetéseket. Végül adjon hozzá szállítási lehetőségeket és egy egyéni domaint, és máris elindíthatja online áruházát.

A WordPress forrásblog-platformként nem rendelkezik olyan beépített e-kereskedelmi szolgáltatásokkal, mint például a Wix és a Shopify platformok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kevésbé képes, mivel egy rendkívül hatékony, WooCommerce nevű e-kereskedelmi bővítményt tartalmaz.

WooCommerce kezdőlap

A WooCommerce beépülő modul használatával a WordPress webhelyén teljes e-kereskedelmi üzletté alakíthatja azt. A WooCommerce egy nyílt forráskódú bővítmény; teljesen testreszabható, és dedikált témákkal és bővítményekkel rendelkezik, amelyek különféle funkciókat adnak hozzá az üzlethez.

A WooCommerce azonban nem az egyetlen bővítmény a blokkon, és bárkit kiválaszthat az Ecwid, a WP E-commerce és az Easy Digital Downloads közül. A használt bővítménytől függően a funkciók megváltoznak.

Például a Wix lehetőséget kínál arra, hogy több fizetési átjáróval és valutával dolgozzon, mint például a Stripe, a Square és a PayPal. A WordPress esetében az integrálható fizetési átjáró a használt beépülő modultól függ.

Nyertes: WordPress

Általában könnyen érthető, hogy a Wix e-kereskedelmi funkciói jobban integráltak, mint a WordPress. A WooCommerce azonban egy hatékony bővítmény, és képes átalakítani a WordPress webhelyét egy teljesen működőképes online áruházzá. Ugyanakkor korlátlan testreszabási lehetőségeket és nagyobb rugalmasságot kínál az áruk értékesítésében.

Kezdje el a Bluehost for WordPress használatát

6. Adatmigráció

Ahogy a vállalkozás növekszik, úgy nőnek a webhely igényei is; Ennek eredményeként előfordulhat, hogy webhelyet és tárhely-platformot kell váltania. Éppen ezért, mielőtt a Wix vagy a WordPress mellett döntene, értékelnie kell az adathordozhatósági funkcióit, és meg kell értenie, melyik kínálja a legnagyobb rugalmasságot.

Mivel a Wix egy szabadalmaztatott szolgáltatás, számos korlátozást kínál a tartalom másik webhelyplatformra való áttelepítésére. Egy Wix-webhelyen csak a blogjait tudja portolni, és azt is XML formátumban. Minden más média esetén mindegyiket külön kell letöltenie.

Az átviteli képességek jobb megértése érdekében átnéztem a Wix teljes dokumentációját. Azt találtam, hogy a cég a Wix webhelyekkel kapcsolatos összes adatot dedikált vállalati szerverein tárolja.

Ennek eredményeként az Ön weboldala a cég kifejezett engedélye nélkül nem exportálható sehova. Bár ez megnehezíti a Wix webhely hordozhatóságát, ez semmiképpen sem lehetetlen, és szakértők is megtehetik.

Másrészt a WordPress egy teljesen nyílt forráskódú platform, és végtelenül egyszerűvé teszi a tartalom exportálását. Csak kattintson az exportáló opcióra, és letöltheti az összes tartalmat egy könnyen átvihető XML formátumban.

Ezenkívül a saját üzemeltetésű WordPress.org esetében teljes biztonsági másolatot készíthet webhelyéről. Az összes médiafájl letöltésétől kezdve az adatbázisok kézi exportálásáig a WordPress mindenre képes. Mindez lehetővé teszi, hogy gyorsan áthelyezze WordPress webhelyét egy új tárhelyszolgáltatóhoz.

Nyertes: WordPress

A WordPress átveszi a koronát a webhely hordozhatóságában. Nyílt forráskódú jellege miatt az egyik webszerverről a másikra való váltás gyerekjáték. Másrészt a Wix mindent megtesz annak érdekében, hogy ragaszkodjon a tárhelyszolgáltatásához, bár bizonyos fokú hordozhatóságot is kínál.

Kezdje el a Bluehost for WordPress használatát

7. Ügyfélszolgálat

Nincs vita a Wix vs. A WordPress teljes lehet anélkül, hogy egy pillantást vetne az ügyfélszolgálati szolgáltatásokra. Ebben a tekintetben a Wix külön ügyfélszolgálati csapatot biztosít, amely 24 órás szolgáltatást kínál.

Legyen szó számlázásról, egyéni domainekről, előfizetési díjakról vagy webhelyekkel kapcsolatos kérdésekről, a Wix csapata közvetlenül e-mailben vagy telefonon nyújt támogatást. Beütemezhet egy csapat visszahívását is, amikor szüksége van rá, és több nyelven is kaphat támogatást, beleértve az olaszt, az angolt, a portugált és a spanyolt.

Wix ügyfélszolgálati oldal

Ezen felül a Wix számos oktatóvideót és cikket is tartalmaz, amelyek segíthetnek az önálló hibaelhárításban. Figyelembe véve azonban a Wix által kínált rendkívül egyszerű használatot, kétlem, hogy további segítségre lenne szüksége.

Most pedig vessünk egy pillantást a WordPress ügyfélszolgálatára, amely a legjobb esetben is elég trükkös üzlet. Ez alatt azt értem, hogy mivel a WordPress nyílt forráskódú platform, nincs hivatalos ügyfélszolgálat, amely telefonon vagy e-mailben elérhető lenne.

De ne aggódj; Azok a WordPress-felhasználók, akiknek segítségre van szükségük, mindig számíthatnak a platformon alapuló nagy online közösségre. Mivel a WordPress számos webhelyet működtet az interneten, biztos lehet benne, hogy valahol van egy blogbejegyzés vagy fórum, amely választ ad a problémájára.

Bár ez némi rugalmasságot biztosít, előfordulhat, hogy sok webhelyet kell átnéznie, mielőtt megtalálja a megfelelő megoldást. Ha siet, közzéteheti problémáját WordPress-közösségekben és közösségi oldalak csoportjaiban.

Ha nem talál megoldást a problémájára, dönthet úgy is, hogy felvesz egy WordPress szakembert a feladat elvégzésére. Ezenkívül néhány hosting cég, például a Bluehost, 24 órás WordPress-támogatást biztosít.

Győztes: Wix

Mivel a Wix egy szabadalmaztatott platform, természetesen elkötelezett ügyfélszolgálati csapatuk sokkal jobb szolgáltatást nyújt. Ha azonban készen áll egy kis időt eltölteni az online kereséssel, akkor a WordPress támogatását sem nehéz megtalálni.

Próbáld ki a Wixet

8. SEO funkciók

A weboldal létrehozása csak fél sikert jelent; meg kell győződnie arról, hogy a célközönsége is megtalálja. Ebben a tekintetben a Wix és a WordPress is egyedülálló keresőoptimalizálási lehetőségeket kínál.

Például a Wix leegyszerűsíti az oldalon belüli SEO-t a Wix SEO Wiz eszköz segítségével. Használatával metaleírásokat, egyéni címsorokat és akár alternatív címkéket is hozzáadhat webhelye oldalaihoz. Ezenkívül olyan speciális funkciókat is kihasználhat, mint a 301-es átirányítások, a Google Analytics és a Google Search Console integrációja.

A Wix még számos SEO-alkalmazást is kínál, amelyek letölthetők és felvehetők a webhelyére. Valójában a fizetős csomagokkal hozzáférhet a Site Booster szolgáltatáshoz, amely lehetővé teszi a webhelyek indexelését a nagy keresőmotorok, például a Google számára.

A Wix-webhelyek egyik fő hátránya azonban az, hogy nagymértékben támaszkodnak a Javascriptre. Mivel a keresőmotorok nem tudják megérteni a Javascriptet, a Wix-webhelyek számára nehéz magasabb helyezést elérni a SERP-ben.

Másrészt a WordPress lehetővé teszi a kód minden aspektusának vezérlését, ami ideálissá teszi a technikai SEO számára. És bár nem tartalmaz beépített eszközöket az oldalon belüli SEO-hoz, használhatja a Yoast SEO bővítményt, a RankMath-ot stb. hogy jobban optimalizálja webhelyét.

A Yoast beépülő modul például tippeket ad az olvashatóság javításához, a kulcsszavak optimalizálásához, sőt belső hivatkozások hozzáadásához is. Ezzel a beépülő modullal a felügyelt WordPress-webhely sokkal előrébb kerül a keresési eredmények között.

Egy másik szempont, amelyben a WordPress diadalmaskodik a Wix felett, az az, hogy az utóbbival ellentétben a WordPress teljesen reszponzív webhelyeket biztosít. És bár a Google nem ismeri el, a keresőóriás a reszponzív webhelyeket részesíti előnyben másokkal szemben.

Nyertes: WordPress

A WordPress felülmúlja a Wixet az oldaloptimalizáló bővítményekkel, a kódszintű testreszabásokkal és a reszponzív témákkal, ha SEO-ról van szó. Ezenkívül, mivel a WordPress webhelyek nem korlátozódnak egyetlen tartományszolgáltatóra sem, szükség esetén könnyedén válthat szolgáltatást.

Kezdje el a Bluehost for WordPress használatát

9. Folyamatos karbantartás

A Wix elvégzi az összes karbantartási munkát anélkül, hogy Önnek bármit is kellene tennie. A platform minden frissítését, módosítását és módosítását a színfalak mögött a Wix fejlesztőcsapata hajtja végre. Webhelye automatikusan profitál.

A WordPress rendszeres frissítésekről kap értesítést, amelyeket ezután le kell töltenie és telepítenie kell. Ezenkívül előfordulhat, hogy frissítenie kell a használt témákat vagy beépülő modulokat, hogy azok ne ütközzenek a platform frissítéseivel. Néha a tárhelyszolgáltatók, például a Bluehost rendszeres és automatikus frissítéseket kínálnak a WordPress-webhelyekhez.

Győztes: Wix

Mivel a Wix minden frissítést és módosítást kezel anélkül, hogy fel kellene emelnie az ujját, azt mondom, hogy a Wix a győztes ebben a kategóriában. A WordPress használatával minden frissítést magának kell elvégeznie, ami időigényes feladat lehet.

Próbáld ki a Wixet

10. Árak és ár-érték arány

Végül itt az ideje, hogy megnézzük a Wix és a WordPress árazási terveit, és összehasonlítsuk, melyik kínálja a legjobb ár-érték arányt. Ebben az értelemben a Wix nagyobb struktúrát, míg a WordPress nagyobb rugalmasságot kínál.

A Wix segítségével egy teljesen ingyenes hirdetési csomaghoz férhet hozzá. Abban az esetben, ha reklámmentes élményt keres, frissítenie kell az egyik prémium csomagra, amely havi 14 dollártól kezdődik.

A csomagok havi 49 dollárért felmennek a VIP szintig, ahol korlátlan sávszélességet, tárhelyet és elemzési funkciókat kap, valamint egyéni domain nevet. Ezenkívül előfordulhat, hogy többet kell fizetnie, ha a Wix App Market fizetős alkalmazásait választja.

Wix árképzési oldal

Ehhez képest a WordPress letöltése és használata teljesen ingyenes; de van egy fogás. A WordPress esetében külön kell fizetni a testreszabási szintekért, a fizetős témáktól és a webdesigntól a webtárhelyig és az SSL-tanúsítványokig.

A WordPress ingyenes domaineken való tárolása ritkán kivitelezhető, ezért egy WordPress webhely létrehozása több száz vagy több ezer dollárba kerülhet.

Nyertes: Wix és WordPress

Mind a Wix, mind a WordPress eltérő ár-érték arányt kínál az árképzés terén. Míg a Wix standard csomagokat kínál, amelyek közül választhat, a WordPress nagyobb rugalmasságot kínál az árképzésben.

Wix vs WordPress: előnyei és hátrányai

Wix Pros

 • Nulla kódolási készség szükséges
 • Speciális támogatás elérhető
 • Ingyenes domainek
 • Nem igényel karbantartást
 • A legjobb kisvállalkozási webhelyekhez

A Wix hátrányai

 • Személyre szabási korlátozások
 • Nem alkalmas nagy és összetett e-kereskedelmi webhelyekhez
 • A SEO nem olyan jó, mint a WordPress

WordPress Pros

 • Szélsőséges testreszabási szintet kínál
 • Sok plugin
 • Teljesen reszponzív oldalak
 • Árképzési rugalmasság
 • Kiváló blogolási és SEO funkciók

A WordPress hátrányai

 • Nincs hivatalos támogatás
 • Bizonyos szükséges műszaki ismeretek

Összegzés.

Mind a WordPress, mind a Wix számos szolgáltatást és funkcionalitást kínál a webhelyek létrehozásához. Míg a WordPress nyílt forráskódú megoldást kínál, amely teljesen testreszabható, a Wix szabadalmaztatott platformot kínál, amely biztosítja a webhely gyors és egyszerű telepítését.

Olvassa el a teljes Wix-értékelésemet itt.

A legjobb választás végül az Ön vállalkozása igényeitől függ. Kisebb vállalkozások és online áruházak számára a Wix nagyszerű lehetőség, mivel minden olyan eszközt kínál, amelyre szüksége van egy webhely egyetlen platformon történő létrehozásához.

Ha azonban Ön egy nagyobb webhely tulajdonosa, amely intenzív testreszabást és minden szempont pontos ellenőrzését igényli, a WordPress a legjobb megoldás. Ezenkívül, mivel ez teljesen nyílt forráskódú, professzionális fejlesztőket is bérelhet, hogy az Ön igényei alapján alakítsanak ki webhelyet.

Függetlenül attól, hogy melyik utat választja, a döntés meghozatalakor tartsa szem előtt a fenti szempontokat.